Plešivica, Jurjevčani, Plešivičko Prekrižje, Lokošin dol, Vranov Dol i Prilipje- to su članovi plešivičke zajednice. O životu Plešivice pričali su nam na terasi "Vidikovca" Dragutin Pačić, Mirko Mulig, Josip Braje i Branko Lukina. Plešivica predstavlja pojam vinogradarstva u Hrvatskoj. Vinova loza podigla je standard svojih trudbenika, opremila ih kućama i automobilimaali nije sve tako ružičasto kako izgleda. Rad u "trsju" je težak i naporan i treba uložiti mnogo muke da se dođe do proizvoda. A kamo onda s njim? Plasman nije osiguran a plaća se s ogromnim zakašnjenjem. Plešivica je koljevka turizma. Danas se več pomalo zaboravlja da je tu osnovano Turističko društvo. U doba obitelji Horvat i "Vile Horvat" bila je tu pošta, dućan telefon i pekra. Sada je stjecalište turista "Vidikovac" a i privatno ugostiteljstvo cvate prilično dobro.
Tri turističke priredbe stavljaju Plešivicu u središte pažnje. Martinjske večeri sa starim običajima krštenja mošta, zabavno-glazbeni festival "Zlatni glas Plešivice" i sanjkaško natjecanje "Kup Plešivice". U plešivičkom kraju sjećaju se predanog rada učitelja Terezije i Zvonka Valjka te dekana Dragutina Španića , koji je ovdje osnovao limenu glazbu, tamburaše i zabavni sastav "Vitalis" ( sa osebujnim pjevačem Stjepanom Režekom). Župna crkva sv. Jurja na Plešivici pregrađena je 1776. Među baroknim inventarom je epitaf Ivana Hrvoja i Eve Drefell, koji su odjeveni u domaču nošnju ( oko 1680.). Kapela sv. Franje Ksavera ima tlocrt križa i kupolu; građena je 1752.- 57.
Plešivički zrak je izvanredan a o tome svjedoči i činjenica da je ovdje bila smještena bbolnica za plućne bolesnike.

Izvor: Po dragome kraju, Područje Jastrebarskog "Kaj" 1975.

Plešivica je drugi po visini vrh u Samoborskom gorju i odavno popularno planinarsko izletište. Na vrhu se nalazi 5 metara visoka željezna piramida i kameni geodetski stup. Prva piramida visoka 10 metara bila je podignuta već 1881. godine, a njezin donji dio bio je zatvoren daskama i služio je kao zaklon od nevremena. Piramida je izgorjela 1903. godine pa je HPD 1905. na istome mjestu postavio novu željeznu piramidu. Ona je 1924. bila renovirana, ali je i poslije nekoliko puta stradala zbog nesavjesnih posjetitelja. Piramida koja je sad na vrhu podignuta je 1957. godine. Vrh se nekoć zvao Čerga (taj je naziv danas potpuno zaboravljen), vjerojatno po nekadašnjoj planinarskoj kolibi. Vrh je uzletište za letače padobranskim jedrom.
Vidik S vrha se lijepo vide Pokuplje i Zagreb
Koordinate N 45° 44' 13.9'' E 15° 40' 5.2''
Žig Kutija s upisnom knjigom pričvršćena je za piramidu, a metalni žig zavaren je sa strane na kutiji
Prilazi Poljanice – Plešivica 40' 
Rude – Manja Vas – Kotari – Plešivica 2 h 
Pl. dom pod Okićem – Plešivica 1.30 h 
Novo Selo Okićko – Popov Dol – Zub – Plešivica 1.40 h 
Svi usponi na Plešivicu su, zbog njene konfiguracije, strmi. Najkraći i najlakši je prilaz s prijevoja Poljanice na cesti Samobor - Rude - Jastrebarsko

Izvor: http://www.hps.hr

 

sestak

LOGO_RJ-1024.png

04 HPD JASTREBARSKO 300x300

cropped logo final copy

© 2019 plesivica.com All Rights Reserved. Designed By JoomShaper
booked.net